Giysi satın alırken en çok önem verdiğimiz kriterlerden birisi dayanıklı olmasıdır. Kıyafet alışverişi yapmak sürekli yaptığımız bir şey olmadığı ve olamayacağı için sahip olduğumuz kıyafetlerin uzun ömürlü olmasını isteriz. Fakat aldığımız kıyafet ne kadar dayanıklı olursa olsun eskimesi, yıpranması kaçınılmazdır. Giysilerimizi hem daha uzun süre muhafaza edip tasarruf edebilmek, hem de giydiğimiz giysilerin üzerimizde daha güzel durması ise belli bir boyutta bizim elimizdedir. Bir kıyafeti satın aldığımızdan itibaren nasıl korumayı ve kıyafetlerimize nasıl bakmayı bildiğimiz zaman, kıyafetlerimizin ömrünü uzatma yöntemlerini de öğrenmiş oluruz. İşte kıyafetlerinizin daha uzun bir süre harika görünümünü koruması için bazı ipuçları!
Kıyafetlerinizin Kolay Eskimemesi İçin Yıkama Önerileri
Giysilerimizin çabuk eskimesine yol açan en büyük hatalardan birisi yanlış yıkama yöntemleridir. Her kıyafetin kendine özgü bir yapısı ve bakım yöntemi vardır. Genellikle de aldığımızda iç kısmında yıkama yönergeleri mevcuttur. Bu yönergeleri takip etmenin yanında birkaç küçük yıkama önerisi sayesinde kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz!
Kıyafetlerinizi Yıkama Sıklığınızı Azaltın
Kıyafetlerinizi gereğinden fazla yıkamak, kullandığınız deterjanların içinde bulunan kimyasallar sebebiyle kıyafetlerinize zarar verip daha kısa zamanda yıpranmasına yol açabilir. Bu yüzden bir giysinizi yıkamadan önce iki kez düşünmekte fayda var. Eğer gerçekten kirli bir parça değilse ve sadece tazelenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, havalandırmayı veya buhar makinesi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin, yatak çarşaflarının en az iki haftada bir, kot kumaş giysilerin 3 giyimden sonra, tişörtlerin her giyimden sonra yıkanması önerilir. Bunun yanında, çamaşır yıkarken mutlaka kıyafetlerinizi ters çevirmeli ve çamaşır makinesini fazla doldurmamalısınız. Bu hem giysilerinizin iyi yıkanmamasına hem de dokularının fazla sürtünme ile daha çabuk yıpranmasına yol açar. Kıyafetlerinizi yıkarken renklerine ve dokularına göre sınıflandırmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Giysilerinizi Düşük Sıcaklıkta Yıkayın
Çamaşır yıkarken bazı parçalarda yüksek sıcaklık gerekse de bu giysilerimize zarar verebiliyor. Bu yüzden çok gerekmedikçe veya çamaşırlar çok kirli olmadığı sürece düşük sıcaklıklarda yıkamaya dikkat etmelisiniz. Giysilerin içinde bulunan yıkama talimatlarında genelde önerilen sıcaklık 30-40 derece civarındadır. Bu yüzden daima kıyafetlerinizin içinde bulunan bakım talimatlarını dikkate almalısınız. Yüksek sıcaklıkta yıkanması gerektiğini düşündüğünüz bir giysiniz varsa, yıkanacak eşyalarınızı kirlilik derecesine göre sınıflandırıp buna göre yıkadığınızda giysilerinizin yıpranma riskini azaltmış olursunuz.
Doğal İçerikli Temizlik Ürünleri Kullanın
Kimyasal içeriği fazla olan deterjanlar giysilerinize zarar verebileceği gibi sağlığınız ve çevre üzerinde de ciddi etkilere sahip olabilir. Bu yüzden hem giysilerinizi, hem sağlığınızı ve dünyayı korumak istiyorsanız deterjan alırken mutlaka içeriklerini incelemelisiniz. Daha doğal içerikli deterjanlar tercih edip mümkünse yumuşatıcı kullanımınızı sıfıra indirmek giysilerinizin ömrünü uzatacaktır. Yumuşatıcı kullanmak yerine su ve az bir miktar beyaz sirke karıştırmak aynı etkiyi yaratacaktır. Bu karışıma ekstra koku için doğal bitkisel yağ esansları da ekleyebilirsiniz.
Hassas Giysileriniz İçin Kurutma Makinesi Kullanmayın
Kurutma makinesi kullanmak hassas kumaşlı giysilerin dokularını yıpratabilir. Eğer esnek, lastikli bir giysi yıkadıysanız kurutma makinesi bu giysinin esnek yapısına zarar verebilir. Gömlekler, elbiseler gibi ürünleri kurutucuya atmak yerine asarak kurutmak ömürlerini uzatacaktır. Kurutucu yerine ütülemeyi de tercih edebilirsiniz. Yıkanan giysilerinizi kurutucuya koyarken fazla doldurmamaya özen gösterin. Makine içinde fazla kıyafet olması kumaşların sıkışıp kırışmasına de kumaş dokusunn yıpranmasına yol açabilir.
Giysilerinizin Çabuk Eskimemesi İçin Saklama Önerileri
Kıyafetlerimiz yanlış yıkama yöntemlerinden hasar gördüğü kadar, yanlış saklama yöntemlerinden de hasar görür. Gardıroplarımızda duran, mevsimi geçtiği için kaldırılan giysilerimizi nasıl sakladığımız en az onları nasıl giydiğimiz ve yıkadığımız kadar önemlidir. Kıyafetlerinizi nasıl muhafaza edeceğinizi bilmiyor veya neyi yanlış yaptığınıza emin olamıyorsanız, aşağıda sizi birkaç faydalı öneri bekliyor!
Kıyafetlerinizi Astığınız Askıları Dikkatli Seçin
Dolabımızda kırışmasını istemediğimiz gömlek, elbise, kumaş pantolon gibi parçaları askılara asmak iyi bir yöntemdir. Fakat bu konuda kullandığımız askıların önemi oldukça büyüktür. Uzun metal veya plastik askılar giysilerinizin kumaşlarını esnetebilir, yıpratabilir ve duruşunu bozabilir. Bunun için ahşap veya yumuşak dokulu askılar kullanmak kıyafetlerinizin ömrünü uzatacaktır. Giysileriniz üzerinzide olabileceği gibi dolabınızda da hasar görebilir ve bunu mümkün olduğunca engellemeye çalışmalısınız.
Giysilerinizi Güneş Işığından ve Nemden Uzak Tutun
Sezon değişimlerinde kullanmadığımız giysileri yer kaplamaması için genelde evimizdeki depolama alanlarına kaldırırız. Bunu yaptığımız zaman o kıyafetlerin mevsimi gelene kadar varlıklarını unuturuz. Bu da genelde yaptığımız büyük hatalardan birisi olur. Mevsimi olmayan giysilerimizi saklarken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta güneş ışığından ve nemden uzak tutmaktır. Güneş ışığında bekleyen kıyafetlerinizin renklerinin solması kaçınılmazdır. Nemli ortamda bekleyen kıyafetleriniz ise kurtulamayacağınız bir kokuya sahip olacak veya daha da kötüsü tamir edilemeyecek hasarlar alacaktır. Bu yüzden en ideal kıyafet saklama koşulları karanlık ve soğuk ortamlardır. Bunun için de büyük plastik kaplar veya boş valizler uygun seçeneklerdir. Ahşap veya karton kutular da giysilerinize zarar verebilir.
Küçük Hasarları Görmezden Gelmeyin
Bazen giysilerimizde küçük delikler, yırtılmalar oluşabilir. Makinede yıkanırken veya dolabımıza astığımızda dahi oluşabilecek bu küçük hasarlar onarılabilir boyuttayken mutlaka onarılmalıdır. Eğer bu hasarları görmezden gelirseniz daha da büyümelerine ve kıyafetlerinizin ömrünün kısalmasına yol açabilirsiniz. Bunun için herhangi bir giysinizde küçük bir hasar gözünüze çarptığı zaman geç kalmadan onarmalısınız. Onarılabilir küçük bir hasardan dolayı en sevdiğiniz giysileri gözden çıkarmak zorunda olmadığınızı unutmayın.
Basit Yöntemlerle Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatın
Giysiler her ne kadar belli bir ömrü olan eşyalar olsa da, bu ömrün olabildiğince uzun olması hem ekonomik, hem çevresel olarak büyük önem taşır. Bunun için üzerimize düşen ise, kıyafetlerimizi nasıl koruyacağımızı öğrenmek. Yukarıda verilen birkaç basit öneri sayesinde siz de sahip olduğunuz giysilerin ömrünü uzatabilir, yeni kıyafet alma masrafınızı olabildiğince aza indirebilirsiniz. Böylece hem cebinize hem dünyaya iyilik yaparken her zaman taptaze bir görünüme sahip olabilirsiniz!